Asmaul Husna

Pengikut

Isnin, 8 Februari 2010

Rahsia Surah Al-Kausar

Assalamualaikum...

Sahabat2ku fil Islam,,,

Sahabat2ku,marilah kita sama2 mengkaji dan meneliti kelebihan surah Al-Kausar,moga ia memberikan manfaat kepada kita sebagai hamba2Nya.Surah ini adalah surah yang paling pendek.Ia hanya mengandungi 3 ayat yang diturunkan di Makkah.Al-Kausar bermaksud sebuah sungai yang mengalir di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata yang indah dan cantik.Rasa air sungai ini lebih manis daripada madu.Warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai penghibur hati Nabi Muhammad SAW kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kewafatan dua orang yang sangat dikasihinya iaitu anak lelaki,Ibrahim dan bapa saudara,Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini yang boleh kita amalkan sebagai penawar :
 • membaca surah ini ketika hujan turun sambil berdoa,mudah-mudahan Allah memakbulkan doa kita.
 • jika kehausan dan ketiadaan air,bacalah surah ini dan gosokkan tangan di leher,InsyaAllah hilang dahaga.
 • jika sering mengalami sakit mata,umpamanya mata berair,gatal-gatal ataupun bengkak,sapukan air mawar yang telah dibaca surah ini sebanyak 10 kali pada mata,insyaAllah sembuh.
 • jika rumah dipercayai terkena sihir,bacakan surah ini sebanyak 10 kali,mudah-mudahan Allah memberi ilham kepada kita di mana letaknya sihir itu.
 • jika dibaca 1000 kali,insyaAllah rezeki akan bertambah.
 • jika rajin membaca surah ini,hati akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
 • sekiranya seseorang teraniaya sehingga dimasukkan ke penjara,bacalah ayat ini sebanyak 71 kali,InsyaAllah pertolongan Allah akan datang kepadanya disebabkan dia tidak bersalah tetapi telah dizalimi.

Sesuatu yang baik akan datang apabila kita mengamalkannya selalu.Justeru ,amalkanlah membaca surah ini atau surah-surah lain secara kerap agar apa yang diinginkan dalam hidup akan tercapai dan akan mendapat kebahagiaan dan kerahmatan di dunia mahupun di akhirat.Teringat kata-kata seorang ustaz,(lebih kurang macamnilah)bukan sesuatu ayat atau zikir yang dapat memberikan segalanya ,tetapi semua itu berlaku dengan kehendak dan kekuasaan Allah.Kesimpulannya,supaya kita tidak mengiktikadkan sesuatu itu sebagai berkuasa padahal segala kekuasaan adalah milik Allah AzzaWajalla.

Ya Allah,sesungguhnya dunia kini penuh dengan fitnah dan tipu daya.Manusia saling hidup untuk merosakkan manusia lain,menfitnah antara satu sama lain,menzalimi sesama manusia,inikah tandanya dunia sudah benar2 hampir kiamat?Yang batil ditegakkan,yang hak dipermainkan dan diperlekehkan.Selamatkanlah kami dalam iman,matikanlah kami di dalam iman dan tempatkanlah kami bersama orang yang beriman.

Sekian,salam permisi...moga beroleh sesuatu....

4 ulasan:

 1. salam,

  terima kasih atas perkongsian ilmu ini ... mudah2an kita semua dapat manfaat insya'Allah

  BalasPadam
 2. Salam,
  terima kasih jua buat cikgu sudi ziarah sini...InsyaAllah...amin...

  BalasPadam
 3. Terima kasih kerana berkongsi.. Hanya pada Allah kita sembah dan hanya pada Allah kita memohon pertolongan.. Amin :-)

  BalasPadam
 4. terima kasih atas perkongsian,mohon share ye....

  BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kata-Kata Bermakna