Asmaul Husna

Pengikut

Ahad, 22 November 2009

Bisikan Sirr


Banyak kerja yang hendak diselesaikan sebelum bercuti...tapi sebab tengah boring ni..aku pun duk godek2lah blog ni.Ada sebuah sajak yang begitu menyentuh jiwa yang lalai ini,kupetik dari buku Bisikan Sirr karangan Hj Ibrahim Mohamad untuk dihayati bersama..


Ya Allah!

kenapakah hati ini begitu keras untuk mengingati Mu?

mungkinkah jiwaku sudah penuh dengan kekotoran?

setiap hari aku solat, membaca al-Quran

tetapi aku tidak dapat merasai kenikmatan

bagaimanakah akan aku tempuhi hidup ini?

adakah jiwa ini akan dapat Engkau terima!


Ya Allah!

janganlah Engkau tinggalkan aku

janganlah Engkau biarkan jiwaku ini ternoda

dengan kemaksiatan

apalah diri ini tanpaMu

aku begitu lemah untuk mengharungi gelombang dunia ini...


Ya Allah!

kasihanilah jiwaku yang kerdil ini

aku sangat mengharapkan pimpinanMu

aku sangat merindu belaianMu

bantulah aku, Ya Allah!

bantulah aku Ya Rabbi!

lemparkanlah cahayaMu ke dalam jiwaku...


Ya Allah!

apalah erti kehidupan ini tanpa

kehadiranMu

apalah gunanya segala yang kumiliki tanpa

rahmatMu


Ya Allah!

berikanlah petunjukMu kepadaku

aku tahu bahawa petunjukMu

adalah mahal dan perluku bayar

aku redha , Ya Allah...

Engkau ambillah apa yang aku miliki

tetapi campakkanlah NurMu ke dalam

jiwa ini...


Ya Allah!

aku malu untuk berhadapan denganMu

aku begitu kotor dan jijik

riya' , tamak , sombong , dengki telah

membelenggu hidupku

jiwaku lemas


Setiap kali cuba mengingatiMu

setiap kali juga jiwaku menghalang

fikiranku berkecamuk

Ya Allah di manakah cahayaMu?


Ya Allah!

hanya kepada Engkau

tempatku mengadu

hanya kepadaMu tempat aku

mencurahkan perasaanku

kerana aku tahu hanya Engkau

yang dapat membimbing

jiwaku yang kerdil ini


Maka bimbinglah aku Ya Allah

pimpinlah aku, pimpinlah aku

pimpinlah akuuuu....Ya Allah!

Kursus Kepimpinan Pengawas & Pustakawan

Kursus ini diadakan semalam 21 Nov 09 bertempat di sekolahku(SKKP JB).Di saat semua dah bercuti,kami masih menjalankan tugas.Inilah tugas guru alaf sekarang.Banyak tuntutan dan tanggungjawab yang terpaksa dilunaskan untuk memastikan kecemerlangan anak bangsa.Kami kena rela berkorban dengan seiklhas hati kerana inilah profesion yang kami pilih dan inilah sumber rezeki kami.Semua guru kena bertugas sehingga Selasa ini.Selepas itu barulah kami bercuti akhir tahun dan akan bertugas semula pada 28 Disember hinggalah bermula sesi persekolahan 2010.Cepatnya masa berlalu.Umur pun semakin bertambah.hehe...Apapun kena hadapi jua segala yang mendatang dengan sabar dan penuh keimanan.Moga sinar bahagia yang diimpikan akan muncul jua.
Gambar-gambar sekitar program:-
NoorAiman Malek (6R) Peserta Pertama

K.Shimah dan Aida guru yang komitmen
Para Peserta Program.Depan sekali Mohd Khairul Amirin Ketua Pengawas Lelaki tahun 2010
En Nawi Ismail urusetia program sedang memberikan taklimat
LDK 1 - Merekacipta robot dari surat khabar

Para peserta sedang bekerjasama menyiapkan tugasan
Barisan robot yang telah siap direkacipta.hehe


En Shahran penceramah program..best dan kelakar


LDK bersama fasilitator


Para Peserta khusyuk mendengar ceramah En ShahranBanyak lagi foto-foto program,tapi dah penat nak upload.Ok lah kita jumpa tahun depan.Semoga program ini telah memberikan banyak ilmu dan manfaat kepada generasi pemimpin2 kecil SKKP pada tahun hadapan.InsyaAllah...


Selamat bercuti buat semua warga SKKP dan semua warga guru seluruh Malaysia.

Rabu, 18 November 2009

7 Sunnah Perlu dijagaPeringatan buat diri yang teramat lalai.Kupetik artikel ini daripada blog cik kelisa.Moga ia membangkitkan kembali jiwaku yang semakin hari semakin jauh daripadaNya.


"Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah ke mana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Rabu, 11 November 2009

Akhirnya...

Syukur alhamdulillah, akhirnya dapatlah disiapkan blog yang tak seberapa ni. Banyak benda yang tak tahu,cuba dan cuba...akhirnya dapat. Banyak benda lagi yang kena belajar dan explore. Blog ni biasa2 aje. Taklah sehebat blog sahabat2 yang dah lama ada blog. (Aku ni dah kira ketinggalan)...hehe...

Masa begitu cepat berlalu. Tahun 2009 dah berada di penghujung. Banyak kerja-kerja yang perlu disiapkan akhir2 ni. Program j-QAF pun banyak utk dipenuhi. Antaranya Kem Literasi Iqra' peringkat daerah JB yang akan diadakan Sabtu ni di SK Nusantara Gelang Patah. Rasanya ni program penutup j-QAF lah tahun ni kt daerah JB.

Cuti sk pun hampir tiba. Ke mana harus ku musafir kali ini...Di kampung ada ayah yang paling kusayangi yang wajib aku ziarahi. Bila teringatkan ayah, aku jadi pilu dan sedih..kerana ayah sudah lama sendirian selepas arwah ibu meninggal 8 tahun yang lalu. Aku tahu ayah sunyi. Anak-anak dan cucu-cucunyalah pengubat hati. Aku ingin membahagiakan ayah di saat usianya sudah meniti senja ini.Ku amat menyayangimu ayah. Ku sentiasa doakanmu dan arwah ibu. Jasa kalian mendidikku,tak pernah kulupa. Aku bangga denganmu ayah, walau ayah bukan seorang profesor, doktor, guru dll seperti ayah zaman alaf 21 ni. Tapi ayah mendidikku dengan penuh kasih sayang,mengajarku untuk memiliki jiwa akhirat. Jiwa yang diikat dengan taqwa tidak akan kering dengan kasih sayang. Kasih sayang adalah sifat Allah yang dianugerahkan kepada hambaNya yang dikasihi. Terima kasih ayah!!! Jasamu tak terbalas olehku...Semoga dirimu sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah...

Rabu, 4 November 2009

Anak-Anak SaudarakuJadilah insan yang solih dan solihah wahai generasi penerus perjuangan....Inilah foto anak2 saudaraku yang semakin hari semakin membesar.Yang tak de dalam gambar ni Syafi,Faiz dan Najwa.Masa ni,Najwa belum lahir lagi." Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikian juga zuriat keturunanku..."
( Ibrahim:40)
Sesungguhnya anak itu bagaikan kain putih,ibu bapalah yang mencorak jiwa,pemikiran dan budaya hidupnya, sama ada dengan jalan Islam atau Yahudi atau Nasrani.Itulah yang disabdakan Nabi SAW. " Anak-anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah, maka ibu bapanyalah yang akan menjadikannya Yahudi,Nasrani atau Majusi " ( HR Bukhari dan Muslim )

Selasa, 3 November 2009

"Ayat Ayat Cinta" Novel Pembangun Jiwa Karya Habiburrahman Shirazi Alumni Universiti Al Azhar, Cairo. Hayatilah novel ini kerana isinya akan menjadi penerang akal dan penawar hati.“Jika cinta keduanya tidak berlandaskan ketakwaan kepada Allah maka keduanya bisa saling bermusuhan kelak di akhirat. Apalagi jika cinta keduanya justeru menyebabkan terjadinya perbuatan maksiat baik kecil mahupun besar. Tentu kelak mereka berdua akan bertengkar di akhirat. Seseorang yang sangat mencintai kekasihnya sering melakukan apa saja demi kekasihnya. Tak peduli pada apa pun juga. Terkadang juga tidak peduli pada pertimbangan dosa atau tidak dosa.


Jika yang dilakukan adalah dosa tentu akan menyebabkan keduanya akan bermusuhan kelak di akhirat. Sebab mereka akan berseteru di hadapan pengadilan Allah SWT. Inilah yang telah diperingatkan oleh Allah SWT dalam surat Az Zukhruf ayat 67:‘Orang-orang yang akrab saling kasih mengasihi, pada hari itu sebahagiannya menjadi musuh bagi sebahagian yang lain, kecuali orang yang bertakwa.’Isteriku, aku tak ingin kita yang sekarang ini saling menyayangi dan saling mencintai kelak di akhirat justeru menjadi musuh dan seteru. Aku ingin kelak di akhirat kita tetap menjadi sepasang kekasih yang dimuliakan oleh Allah SWT. Aku tak menginginkan yang lain kecuali itu isteriku. Hidup dan mati sudah ada ajalnya. Allahlah yang menentukan bukan keluarga Noura juga bukan hakim pengadilan itu. Jika memang kematianku ada di tiang gantungan itu bukan suatu hal yang harus ditakutkan. Beribu-ribu sebab tapi kematian adalah satu yaitu kematian. Yang membezakan rasanya seseorang mereguk kematian adalah besarnya redha Tuhan kepadanya.


Isteriku, aku sangat mencintaimu. Aku tak ingin kehilangan dirimu di dunia ini dan aku lebih tak ingin kehilangan dirimu di akhirat nanti. Satu-satunya jalan yang harus kita tempuh agar kita tetap bersama dan tidak kehilangan adalah bertakwa dengan sepenuh takwa kepada Allah AzzaWa Jalla.”

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kata-Kata Bermakna