Asmaul Husna

Pengikut

Ahad, 8 Ogos 2010

Pelangi Selepas Hujan

Assalamualaikum...

Sahabat2 yang masih berkunjung di sini,,,

Sudah hampir 2 bulan rumahku sunyi sepi,mungkin sudah banyak habuk2 di sana sini...background lama pun dh terdelete...rindu pada rumah lama,tapi ku terima dan akur,krn itu semuanya adalah pinjaman...hari ini ku bersihkan rumah baru dan masih dalam proses untuk membaik pulih apa yang patut...semoga beroleh sesuatu drpd entri di bawah.

Seringkali hati kecil mengaduh sakit, seringkali jiwa meratap hiba..dugaan dan ujian yang bertimpa, kadangkala menewaskan semangat yang ada. kadangkala kita terasa sendirian, saat terasa betapa kita dipinggirkan..dan tika kita menyangka sudah tidak ada apa yang lagi bernilai dalam kehidupan, yang kita lihat hanya jalan suram di hadapan..

Kita marah pada Tuhan, kita kecewa dengan ketentuan yang diciptakan..kita menyalahkan takdir hitam, saat sendu airmata mengaburkan kewarasan.Lalu kita hilang pertimbangan, di antara keimanan dan rasukan syaitan. Yang kita nampak hanya jalan mudah untuk melepaskan, lalu ada yang seringkali memilih kematian sebagai penyelesaian..

Pernahkah sekali kita fahami alam, mengapa Tuhan hadirkan pelangi selepas hujan..mengapa Tuhan tumbuhkan bunga selepas kontang, hanya dari benih hitam yang kusam..lalu bila Dia sirami hujan,maka tersenyumlah alam..betapa indahnya aturan Tuhan.Mengapa tidak ada hujan berpanjangan, atau sinar mentari yang menyinari alam..mengapa harus ada putaran alam, seperti hitam malam dihiasi bintang..mengapa untuk tidak ada sekaligus dalam satu masa, mengapa harus hilang sesuatu untuk sesuatu..

Jawabnya SENANG..Kerana tidak ada kemanisan tanpa ada kepahitan,dugaan dan rintanganlah yang mewarnai kehidupan..untuk mengecapi kebahagiaan perlu ada pengorbanan, setiap kesenangan akan ada bayaran..seperti Tuhan hadirkan pelangi selepas hujan, dan kicau burung yang menyanyikan kedamaian..

Biar Pun Hujan Dalam Hati, Pasti Ada Pelangi Yang Menanti....

Kadang-kadang hati tak mampu untuk positif,hanya iman yang mampu membuatkan kita redha dgn segala ketentuan,insya-Allah..dan...dengan hadirnya kesedihan itulah kita akan tahu erti sebenarnya kebahagiaan...


Senyum dan berbahagialah...


p/s : kemaafan dipohon atas segala salah dan silap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kata-Kata Bermakna