Asmaul Husna

Pengikut

Rabu, 17 Mac 2010

Cerita Tiga Surah dan Tiga Kekuatan

Assalamualaikum....
Sekadar menyampaikan. ......Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui.

Baru- baru ni ketika saya nak ke surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya...kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu..Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.Bila beliau hampir pada saya,kami saling memberi salam.Orangnya sudah berumur.

Tiba-tiba,pak cik itu memulakan perbualan.Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting,tapi ada tiga surah yang beliau 'pegang' betul-betul,dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga.Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama,kata beliau,surah Al-Fatihah.Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul.Mudah-mudahan dengan 'menjaga' bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah,akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita,kata pakcik.

Kedua,surah Al-Ikhlas.Surah ini,katanya,surah tauhid.Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya.Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga,surah Al-Kafirun,kata pak cik.Bahagian ini,menarik sikit.Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi.Dalam zaman globalisasi, katanya,anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu.Sebab,dalam zaman globalisasi,anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana.Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun,insyaAllah,dia akan selamat,kata pak cik.Dia akan bergaul dengan orang beragama lain,tapi dia sedar' untukmu agamamu,untukku agamaku ' .Betul juga, fikir saya.

Kemudian,pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang.Orang Islam,katanya, mesti ada tiga kekuatan.

Pertama,kekuatan minda.Minda,kata pak cik, ialah ilmu.Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden,ilmu teknologi,ilmu teknologi maklumat (IT) dan sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua,kekuatan hati.Hati ialah iman,kata pak cik.Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa.Bila ilmu ada iman,barulah ilmu dan hidup jadi betul.Kalau minda kuat tapi hati tak kuat,maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik...

Ketiga,kekuatan fizikal.Pertama kalau tubuh badan lemah,susah ilmu nak masuk dalam minda,kata pak cik. Kalau pun ada ilmu dan ada iman,jika tubuh badan tak kuat,susah nak beramal.Maknanya,kekuatan masih tak seimbang, katanya.

Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan,beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setibanya di surau tersebut.

Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu.Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain.

Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..

Iqra'.....!Take a break....... .meditate. ..3 minutes & calm your mind... Recite 3x :

1. Katakanlah (wahai Muhammad); " (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;2. "Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat;3. 'Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;4. "Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya".

Wallahualam.

(akhi bujang susah)

2 ulasan:

 1. salam,

  alhamdulillah terima kasih atas perkongsian ini. sewajarnyalah kite istiqamah dalam hidup harian. Alangkah baiknye kalau IP dpt jumpa pakcik tu ade byk nasihat nk minta. termasuklah nk mulakan kebahgiaan yg masih belum kunjung tiba...

  selmt bercuti lg & senyum sokmo..:)

  BalasPadam
 2. salam ip,,
  Terima kasih banyak2 sudi ziarah sini..
  Alhamdulillah,moga ia menjadi peringatan brsm utk beramal..
  hehe,ip ni lucu dan lawak juga orgnya...
  insyaAllah,sy doakan ip jmpa kebahagiaan yg dicari2 dan ia pasti akn tiba jua..cuma cpt @ lmbt itu adlh urusan Allah..bnyakkan brdoa..

  ok ip..rajin2 ke kuliah..hehe...& epy sokmo.

  BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kata-Kata Bermakna