Asmaul Husna

Pengikut

Khamis, 21 Januari 2010

Pandangan Manusia dan Pandangan Allah

Assalamualaikum wrbt...

Sahabat2 yang dikasihi fillah,


Tak de citer best pun,saja luahan hati nak pujuk hati yang sedih...

Hidup kita tak akan dapat lari daripada ujian dan dugaan Allah..kadang2 kita kuat dan kadang2 kita tewas kerana lemahnya iman di hati,,,begitulah lumrahnya hidup...kita selalu takut kalau manusia sekeliling membenci kita,tapi tidakkah kita takut kebenciaan Allah lagi besar? Kita juga sering bimbang dan sedih kalau manusia sekeliling meletakkan kita di tempat atau situasi yang kadang2 menyakitkan hati kita,tapi tidakkah kita sedih dan bimbang kalau Allah lebih lagi memandang hina kepada kita?Ku koreksi diri...apabila kita melebihkan pandangan manusia sekeliling,kita akan rasa kecewa, sedih, jauh hati, sakit hati dan macam-macam perasaaan..yang kadang2 akhirnya membawa permusuhan hati sesama manusia...mengapa kita tidak meletakkan pandangan Allah lebih utama?Sepatutnya kita berasa lebih-lebih lagi bersalah dengan Allah SWT...dan kita sepatutnya berasa takut,bimbang,sedih dan kecewa andainya Allah memandang kita dengan pandangan yang hina...

Ya Allah bantulah hambaMu ini dalam bermujahadah melawan hawa nafsu dan pimpinlah aku Ya Allah dalam mencari keredhaanMu...Sebenarnya hari ini ku sedih,sebab kerana terlalu memikirkan pandangan manusia yang tidak berkesudahan...biasalah dugaan hidup,kupujuk hati lah ni ... Allah datangkan ujian dan dugaan supaya kita dekat denganNya,nak kita kembali kepadaNya...kalau tidak kita sentiasa lupa dan alpa...

Begitu juga takdir Allah ke atas manusia.Ia berjalan di atas paksinya.Adakala disayangi,dibenci,dipuji dan dihina,bahagia dan derita,hidup dan mati.Yang pasti disebalik segala kejadiaan adalah penawar bagi hati,sebagaimana siang dan malam penawar bagi bumi.Jangan memusuhi takdir kerana ia datang dari ar Rahman,Allah tidak datangkan sesuatu yang menzalimi hambaNya.

"Sesungguhnya Kami menciptakan tiap-tiap sesuatu menurut takdir(yang telah ditentukan)." (Al-Qamar:49)

Berburuk sangka menunjukkan hati kering dari mengenalNya.Musuhilah diri sendiri kerana tiada memahami bahasa cinta Allah dalam setiap takdirNya.Bangunlah dari lumpur dosa dan ammarah,nescaya kamu akan mengenalNya...

Ok lah,salam permisi...esok nak bangun awal,ni dah lewat,kan ngantok pulak depan anak-anak murid..buat malu je...hehehe..

Buat teman-teman, saling mendoakanlah antara kita agar menjadi insan yang lebih bertaqwa..Amin..

4 ulasan:

 1. Tugas mendidik satu amanah yang besar dan berat. Semoga sentiasa diberikan kekuatan dalam menghadapi kerenah murid zaman sekarang.

  BalasPadam
 2. Betul tu abu muadz..tugas guru sekarang bukan aje mendidik,tapi mcm2 tugas guru yang menuntut banyak pengorbanan dan kesabaran.apapun,tima kasih banyak2.insyaAllah..

  BalasPadam
 3. Salam
  Semoga kita menjadi hambaNya yang solehah. Kita berjuang dalam arena yang sama rupanya. Salam ukhwah .. terima kasih melawat blog saya.

  background blog ini menarik hati saya. jujurnya saya sedang mencarinya hehe.. jangan terkejut kalau bg kita sama nanti hehe.

  BalasPadam
 4. Salam ukhtie irtiyah...InsyaAllah,dambaan semua insan yang bergelar muslimah..moga kita ditunjukkan jalanNya...Salam ukhuwwah kembali..afwan...
  Ahlan Wa Sahlan...tu tandanya kita sehati serasa..hehe...

  BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kata-Kata Bermakna